6+ от най-полезните WordPress плъгини

От съвсем скоро ползвам wordpress версията за собствен хостинг на популярната блог платформа. За разлика от wordpress.com там повечето неща се доизкусуряват, защото при първоначалното инсталиране не разполагате с почти никакви интересни тулове или приставки, които са ви нужни за да създадете хубав блог.

Четох доста и доста тествах, та в крайна сметка за новия ми блог за туризъм и разходки използвам около 10-тина плъгина, които разучих и които считам, че са полезни за почти всеки блог на wordpress. Реших да ги споделя тук с няколко думи за всеки, за да е полезно и за вас. Е няма да споделя всичките, защото не всички са толкова подходящи за масова употреба, но поне най-важните.

Akismet – Плъгин за борба със спама в коментари и trackback-а. В днешно време спама е навсякъде, така че ме съмнява да пропусне и вашия блог, затова горещо препоръчвам инсталирането на този плъгин.

Google XML Sitemaps – Sitemap-а е списък с всичките страници във вашия блог или сайт в определен формат. Нужен е за да го подадете на търсачките като Гугъл, Yahoo и т.н. В Google това става през Webmasters Tools. С този плъгин, ще имате автоматично генериран sitemap, които ще се обноявява при добавяне на нова статия или страница. Помага за по-доброто индексиране на вашия сайт и по-добрата позиция в Google търсенето (SEO за по-просветените). Също задължителен плъгин, ако имате сериозни намерения за вашия блог.

All in One Seo Pack – Този плъгин оптимизира вашия WordPress блог за търсачките. С негова помощ може да задавате по-конкретни title, keywords, description тагове на всяка отделна статия. На прост български език казано този плъгин дори и без допълнителни настройки ще ви помага за да излизате по-напред в търсенето в Гугъл и другите търсачки, по конкретни ключови думи, които отговарят на съдържанието на сайта ви. Нищо не губите ако го сложите, дори и да не правите допълнителни настройки.

FeedBurner FeedSmith – Feedburner прави вашата RSS емисия по-достъпна, по-четима по различните браузъри и куп още хубави неща. Този плъгин пък прави прехвърлянето към FeedBurner емисия много лесно. Ако имате намерение да набирате RSS или e-mail абонати за вашия блог, то това е вашия плъгин. Изисква и регистрация във FeedBurner.

WordPress.com Stats – Има доста плъгини за статистики, а да не говорим, че най-популярният и най-подробен начин за следене на вашата статистика е чрез Google Analytics. Той обаче, както и повечето други са твърде усложнени и малко бягат встрани от това, което интересува един обикновен блогър. Именно затова е полезен този плъгин и затова го инсталирах, въпреки че ползвам и Analytics-а. С wordpress.com stats много по-лесно ще видите вашите популярни статии, от къде са дошли вашите читатели. Препоръчвам го. Който има блог на WordPress.com платформата като този, той знае как изглежда тази статистика и че е много удобна.

Svejo.net бутони – Силата на социалните мрежи като svejo.net е вече повече от ясна, както и факта че могат да ви донесат много потребители, особено ако сте нов в бранша и нямате друг източник. С този плъгин написан от Калоян Цветков много бързо можете да конфигурирате и добавите вашия Svejo.net бутон. Избирате къде да се появява (в главната страница, след статията, преди статията, в ляво в дясно и т.н.), какъв цвят и размер да бъде и куп още неща за по-напреднали. Предимството е, че не пишете код никъде, няма риск да прецакате самата тема и всичко става за секунди. Благодарности на Калоян.

cforms – Лично на мен ми се наложи да създам форма за контакт в блога, поради това, че не исках да публикувам директно мейл адрес. Този плъгин предлага множество варианти да направите това, както и да защитите от спам тази форма. Пробвайте го. Вижте Формата за контакт, която аз създадох за да си прецените.

Има още много плъгини, на които съм хвърлил око, но засега нищо интересно. Ще пиша пак ако докопам някой полезен и интересен плъгин.

Ако някой друг иска да сподели, моля да заповяда чрез коментарите към тази статия.

За plamenpetkov
Strange person...

7 Responses to 6+ от най-полезните WordPress плъгини

  1. krassyo says:

    За много години!

    Спрямо Feedburner съм деструктивно настроен. Не мисля, че толкова важна част от своя сайт мога да споделя с трето лице освен своя хостинг провайдър, пък било то и това трето лице да е всевишния G.

    Като алтернатива на cforms мога да предложа нещо още по-семпло: Easy Contact. При мен се наложи малко да си допиша по php-то за да работи както аз искам, но като цяло това е супер стандартна форма, която не ползва тежки неща като AJAX, а чисто PHP и CSS 🙂

  2. stylius says:

    За FeedBurner-а и аз съм на такова мнение, въпреки, че го ползвам. В момента съм на в процес на търсене на нещо по-добро. Единственото нещо, което ползвам от него е генерирания банер от RSS съдържанието.

    Колкото до СПАМ-а, боря го с „WP-SpamFree“. До сега не е пропускал спам коментари. Само се надявам да е пропуснал всички реални 🙂

    И още едно предложение имам за плъгин – „WP-PageNavi“. Той номерира страниците в самия журнал и вече не са само „по-стари“ и „по-нови“ публикациите.

  3. Хайде и аз да кажа едно „против“ FeedBurner-а 😉 WordPress има толкова много и различни начини на използване на RSS, и накрая да се осакатят от „официалния“ плъгин FeedBurner FeedSmith … срамота 😉

  4. plamenpetkov says:

    Хммм, направо ме рабихте за тоя плъгин за FeedBurner….
    Ок, да речем че е лош, но как да направя абонамент по мейл без него? С него става лесно например. Самия wordpress какви повече неща има за RSS фийда?

  5. Болшинството хора са против FeedBurner, а иначе който иска да получава известия, обикновено ползва някакъв RSS reader.

  6. Debilz says:

    WordPress.com Stats – Това вече се предоставя в нова форма – JetPack – няколко плъгина събрани в едно. За ползването на Stats обаче се иска и самия основен плъгин.

    Сложих на блога ми JetPack буквално часове, след като бе пуснат, ей така, да видя какво ново са изкарали изродите от WordPress. Това беше преди няколко месеца и все още не съм разкарал плъгина 🙂

Вашият коментар