Нов хостинг, нови знания или как неволята те учи на нови неща

Предстоеше изтичане на хостинга, които сме заплатили аз и Ко. и решихме, че ще го сменяме. Една от причините е неадекватна поддръжка, странно държание на сайтовете – чупят се сами, сами се променят .htaccess файлове и т.н. Абе общо взето решихме да тестваме нещо друго.

Изборът ни падна върху fcolor, първо заради популярността която натрупаха и добрите мнения за тях, които бяха ключов фактор за вземане на решението. И така взехме си хостинг Мулти сайт, защото имаме множество не много големи сайта и това изглеждаше доста добра оферта за парите си.

До тук добре, но след като става въпрос за преместване на сайтове то неимоверно има и проблеми, които го съпровождат, е и при нас не беше изключение 🙂 Става въпрос за преместване на около 7-8 wordpress базирани блога и сайта. Наглед операцията е проста: мести се съдържанието на новия хостинг, export-ва се базата данни, после се import-ва на новото място, променят се настройките в wp-config на всеки сайт и така всичко би трябвало да работи.

Какви проблем исе появиха при самото местене и как ги решихме, пиша го защото е вероятно и друг да изпадне в подобна ситуация.

1.Не можахме да import-нем по-големите бази данни. Дори и след като съпорта увеиличха времето за timeout на сесията пак не се получи. Наложи се да качим самите .sql файлове на хостинга и да пишем на съпорта къде да ги импортнат. Отзоваха се бързо и се получи.

2.Сайтът за Туризъм и разходки не запали, т.е. запали но се отваряше наполовина. Какво ли не опитахме, но накрая се сетих да тествам с друга тема и хоп всичко работеше. Очевидно имаше някакъв проблем с темата, която обаче на стария хостинг си бацаше. Така и така си бях набелязал нова тема – направо се хванах и с малко помощ я подмених.

3.Сайтът за Въпроси и отговори съвсем не запали. Даваше грешка 500 – Internal server error… бла бла. След като от съпорта не можаха да ми кажат какво се случва – чаках около 1 час за отговор, запренах ръкави и газ – неволята учи.

В крайна сметка след ходене по мъките, различни тестове и четене в гугъл, открих проблема – някой от плъгините. До това решение достигнах след като преименувах папката plugins за да спрат да работят всичките,  и след което сайта се отвори. Почнах да активирам един по един плъгините и открих два при които като се активират сайта спираше да работи нормално, единия е wp-spamfree, а другия вече не помня кой беше, защото го изтрих направо.

Какъв е извода – като местите Блог на wordpress е хубаво още преди това да изключите всички плъгини, след като всичко е преместено да ги включвате един по един. Разбира се направете си списък кое е включено и кое не, защото много хора си държат от 5 до 10 неактивни плъгина.

4.Мейла на razhodka.com е пренасочен и хостван от google и следователно трябваше да направя нови MX записи и Нов CNAME за да пренасоча mail.razhodka.com -> google apps mail. Това се оказа доста трудна задача, защото DNS admin панела на FColor е меко казано супер НЕ-user-friendly, демек трябват ти 3 висши и много фантазия за да се оправиш. Отново писах на съпорта и те ми казаха в кое поле какво се въвежда и как по-точно се въвежда. Ще пейстна тикет-а направо за да се ориентирате:

Аз:

Как се добавя CNAME и MX запис? Т.е. намерих къде се управлява DNS-а, но по каквито и правила да се опитвам да добавям там записи не успявам. Може ли да ми пратите какъв е правилния синтаксис.

Това, което се опитвам да направя е да добавя cname за mail.razhodka.com да сочи към ghs.google.com. и отделно MX да ми е ASPMX.L.GOOGLE.COM. Моля за съдействие.

Fcolor съпорт:

Здравейте,

Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

Съветваме Ви използвайки „NextColor“ контролен панел да избягвате знака „.“ (точка) накрая на записа.
Колкото до записите, MX от този вид „ASPMX.L.GOOGLE.COM“
се въвежда така:
Host: example.com
Record: ASPMX.L.GOOGLE.COM
IP: (не указвате IP адрес, Google сам си ги намира)

За CName също избягвайте „.“ точката.

CNAME: ghs.google.com
HOST: mail.razhodka.com

Оставаме на Ваше разположение, ако имате други въпроси или нужда от помощ!

Поздрави,
FColor – Отдел Поддръжка

Не че не съм им благодаден, че ми помогнаха но защо аджеба не направят едно Wiki или просто Knowledgebase с разни инструкции с и без картинки как се правят нещата и как се работи с контролния панел, които ползват – NextColor – може би тяхна разработка.

5. Пропуснах да спомена, че в началото доста трудно се ориентирахме къде точно трябва да се качат Addon-домейните (допълнителните сайтове) и като файлове и от къде точно се Добавят, но след допитване със съпорта получихме информация.

Здравейте,

Можете да добавите допълнителен домейн от страницата „Основни“ -> „Домейни – псевдоними“. За да може домейнът да отваря съдържание, различно от това на главният ви домейн, моля изберете отметката „Отделно уеб съдържание“ докато добавяте домейн псевдоним. След като го добавите по този остава единствено да качите съдържанието на вашият допълнителен домейн в папката „/var/multiple_domains/domain.com/“…

Оставаме на ваше разположение ако имате други въпроси или нужда от помощ.

Поздрави,
FColor – отдел Поддръжка

Общо взето се неща, дето можеше да бъдат описани в някакви tutorial-и или както споменах по-горе. Всъщност имат секция Въпроси и отговори, но не намерих там информация за тези неща, а в секцията Туториали има главно неща свързани с VPS-ите.

Извода, който си правя за  момента: Fcolor наблягат главно на VPS-ите (виртуалните сървъри) и много малко внимание отделят на споделения хостинг. Имат добър съпорт, които отговаря бързо на въпросите от клиенти, но могат да си спестят значително доста питания с добра система за информация. Предполагам имат заучение реплики за отговор на стандартни въпроси, но защо не ги публикуват някъде – е тва не знам. Тяхна си работа.

Аз просто се опитвам да помогна на някой, който ще изпадне в същата схема като мен.

Реклами

За plamenpetkov
Strange person...

3 Responses to Нов хостинг, нови знания или как неволята те учи на нови неща

  1. Pingback: x-man: Нов хостинг, нови знания или как неволя.. - edno23.com

  2. Day says:

    И аз така минах през задаване на въпроси за неща, които могат да бъдат написани някъде и сигурно всеки нов клиент ги задава. Може би това е стратегия – с бързите си отговори те впечатляват и веднага оставаш доволен от избора си 🙂

  3. Hosting says:

    Много полезна статия.Местенето на WP е винааги проблемно,при мен 50% се чупят при местене.WP-config също е проблем за средностатистическия user.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: