Маркетирайте чрез фен страница във Facebook

Фейсбук маркетингОт скоро съм увлечен по тази сравнително нова социална мрежа Facebook (може би не е нова в световен мащаб, но от скоро е много известна в България). Причините да я използваме са много, но аз предимно се интересувам от възможностите й по отношение на маркетинга.

Преди известно време създадох фен страница на блога за туризъм, в която да публикувам интересни дестинации за отдих и почивка, да обменяме информация с другите потребители, както и да се качват снимки от красиви места из България и света.

Поставих си за цел да намеря 500 последователя (или фенове) за няколко месеца, като това се оказа сравнително лесна задача, особено ако вече имате 200-300 приятели. Разбира се първо поканих тях, а някои от по-близките помолих на свой ред да поканят техни приятели, които се интересуват от туризъм като цяло. И ето няма и месец след старта на фен страницата вече имаме над 800 фена, които споделят снимки и коментират.

Защо да изберем фен страница вместо група?

Да във Фейсбук има възможност да създадете и Група с името на своя бранд или фирма или с каквото си искате, но тя не е ефективно поради много причини. Главната обаче е незъвможността да се анонсират новите неща, които се случват в групата към нейните членове. Това ще рече, че ако някой коментира нещо, пусне нова тема за дискусия или отговори на вече съществуваща, по никакъв начин няма да разбере никой от членовете. Е разбира се ако я отваряте по 10 пъти на ден и следите нещата, може би ще сте в час, но кой има времето и нервите да прави това в 21-ви век? Който иска да си прави група, аз за момента се отказах от такова нещо, защото не съм мазохист. Ако екипът на Фейсбук се сети да коригира нещата, може да се замисля пак.

Кратко име на фен страницата?

Ако и вие искате вашата фен страница да има кратък URL адрес от типа: http://www.facebook.com/razhodka то първо трябва да наберете 100 фена и след това да си регистрирате такъв чрез http://www.facebook.com/username – новата услуга, която пусна FB достъпна и за потребителски профили.

Реклами

За plamenpetkov
Strange person...

One Response to Маркетирайте чрез фен страница във Facebook

  1. Георги says:

    На мен ми прие кратък URL и с 32-ма фенове на страничката! Значи е станало по-либерално за новите страници!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: