Какъв UPS е най-подходящ за нас и защо?

На всеки се е случвало в един или друг момент (по закона на Мърфи, в най-неподходящия) да спре електричеството. Ако вземем за пример случая, в който сме отделили много време за свършването на някаква работа, а компютърът ни просто угасва, нещата, които ще кажем по адрес на НЕК, няма да са много любезни. Ето защо използването на UPS система е отлична застраховка, която понякога ще спаси часове труд.

От друга страна, вчерашните гръмотевични бури и последвалите ги токови удари в гр.Русе и околността, ми напомни колко нестабилна е електрическата мрежа, и колко лесно можем да загубим скъпа апаратура. Тук не става въпрос само за компютри и монитори, а и за специализирана медицинска техника, индустриални контролери и куп други специфични апаратури, изпозлвани в производството – най-често доста скъпи.

UPS системите, или казано по друг начин устройствата за аварийно захранване на компютъра, не са нещо ново и изненадващо. Макар доскоро те да бяха доста скъпи, с постепенното навлизане на нови технологии в производството на акумулаторните им елементи, цените им са вече много по-ниски и поносими за обикновения потребител. На практика никой никога не е ограничавал приложението на UPS устройствата конкретно за използване за захранване на компютри, така че не е изключение да се срещат и в други области. Поради тази причина те се предлагат в най-разнообразни варианти, които започват от носещи заряд колкото за компютър без монитор (около 200 VA) до гигантски модели от по няколко мегавата, способни да захранват електроинсталациите на цели сгради.

За разлика от широкоразпространените схващания, един UPS не изпълнява единствено задачата да осигури захранване за компютър в случай на нужда. Сред другите му изключително полезни функции се явява вградената защита от пренапрежение, което не е рядко срещано при родните доставчици на електроенергия. В крайна сметка съществуват няколко различни вариации на проблемите с електропреносната мрежа:

• Цялостно изключване – едва ли има нужда да обясняваме какво точно представлява то.

• Моментен пад на напрежение – кратък пад на напрежението, обикновено без сериозни последици при наличие на качествено захранване.

• Моментен пик – доста по-опасен случай, при който стойностите на напрежението в мрежата за част от секундата надвишават значително стандартните нива, като обикновено последствията от подобен пик при липса на качествено захранване са значителни повреди по системата.

• Шум и смущения в синусоидата на сигнала – промяна на синусоидалния сигнал на променливото напрежение; обикновено причинява прегряване на предпазителите и проводниците.

• Промяна в честотата – вариации в стандартната честота (50 или 60 Hz) на напрежението, което обикновено влияе пряко на скоростта на въртене на двигателите.

Основни видове UPS-и и по какво се отличават технологично

1.Офлайн UPS-и или т.нар Standby UPS-и

Съществуват няколко варианта на дизайн, според които се произвеждат различните UPS системи. Основната причина за различията са областите на приложение, в които те ще се използват, но цената също играе своята роля. Първият вариант на реализация представлява т.нар. Standby, при който устройството “пропуска” електрическата енергия към консуматора до момента, в който настъпи едно от изброените събития. В този случай UPS-ът изключва връзката към мрежата и прехвърля захранването на консуматора към батерията си. Обикновено този тип реализация представляват качествено, евтино и ефективно решение, предназначено предимно за UPS системите с ниска мощност, предназначени основно за домашна употреба (до около 600 VA). Основният им недостатък е неспособността да преценят адекватно нуждата от превключване към захранване от батерията. В случай на кратковременен пик в напрежението от мрежата UPS-ът ще превключи на захранване от батерията си, докато тя се изчерпи, независимо че условията, породили това, отдавна не съществуват.

Вариант на тази реализация е т.нар. ferro-resonant, представляващ почти пълно копие на Standby системите, с допълнителен феро-резонантен трансформатор, който се използва като филтриращ елемент на изходното напрежение. Освен като филтър той служи и като своеобразен кондензатор. В него се съхранява остатъчна енергия, “покриваща” времето, което е необходимо на уреда, за да превключи към захранване на консуматора от батерията.

2.Line-interactive UPS

Друг вид UPS дизайн е т.нар. Line-Interactive, при който на изхода на устройството се намира т.нар. инвертор, контролиращ линията между мрежата, консуматора и батерията. При нормален режим на работа инверторът зарежда батерията на UPS-a, а при нужда “обръща” посоката и захранва консуматора от нея. Този тип реализация има няколко предимства. Първото е, че филтрацията на входящото напрежение от мрежата е много по-добра от предишния вариант. В допълнение към това моделите Line-interactive UPS обикновено включват регулатор на напрежението, с което се контролират моментните пикове или падове в стойностите му в мрежата. Този регулатор значително променя поведението на устройството, защото вместо директно да превключва към захранване от батерията, то успява да коригира промените на напрежението в доста широки граници. Освен тези предимства, рядкото използване на батерията като захранващ модул значително удължава активния й живот.

3.Онлайн UPS-и или UPS с двойно преобразуване

При системите Dual Conversion Online се оперира с два прехода на напрежението. Първият е от променливо към постоянно, след което обратно – от постоянно то се конвертира в променливо. От своя страна батерията е свързана към постояннотоковата част на схемата и представлява изключително ефективен филтър, премахващ всички нестабилности и трептения във формата на сигнала. Друго предимство на този тип системи е мигновеният преход при превключване на захранващия източник – от токопреносната мрежа към батерията. Освен това дизайнът “двоен преход” сам по себе си дава пълен контрол както над формата на сигнала и стойностите на напрежението, така и над неговата честота.

Кое устройство е подходящо за нас?

Принципно погледнато, изборът на правилното UPS устройство е сравнително лесен: поглеждаме неговите характеристики, избираме най-мощното – и сме готови. Да, ама не, както се казва. За съжаление цените на UPS-ите не растат пропорционално на тяхната мощност, а следват по-скоро градиентна крива. Това се превръща в проблем, тъй като на потребителя обикновено му е нужно устройство, което да покрива максимално добре съотношението цена–производителност. При избора на подходящото UPS основните фактори, на които следва да се обърне повече внимание, са два.

Първият от тях е какъв е консуматорът, който ще се захранва от UPS-a в случай на нужда, изразено във VA (волт-ампери) и W (ватове). Мощността на подбраното устройство следва да е такава, че да покрива най-малко 80 % от консумираната, за да се избегне претоварването му. Последното е особено важно, тъй като хората невинаги отчитат натоварването върху UPS-а, оказвано от монитора или принтера.

Вторият фактор, който е добре да се отчете, е времето, за което UPS-ът е способен да захрани консуматора, свързан към него. Този фактор е доста важен понякога, особено когато се работи с тежки приложения, изискващи много време за запазване на файловете на твърдия диск. Съществуват модели UPS, при които е възможно впоследствие да се добавят външни батерии, удължаващи времето на захранване на консуматора.

Сред останалите фактори, влияещи на избора, като най-важен може да се посочи очакваната натовареност на устройството, т.е. колко често то ще се активира.

Източник: Datacentury.net

Реклами

За plamenpetkov
Strange person...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: