Nanostation 5 Cluster

ns5clusterОт форума на Ubiquiti прочетох за колега в бранша, който е направил клъстър от 5 бр. Nanostation 5, подредени така че да облъчват сектор от 360 градуса. Идеята ми хареса и затова я споделям тук. Според приложените статистики, системата работи и то добре.
Всички NS5 устройства са закачени към Управляем суич, като backhaul връзката се осигуря от друго wireless трасе с капацитет 40 Mbps. Целта, която си е поставил колегата е към всеки NS5 да има закачени 10-15 клиентски устройства. Според мен обаче това е доста смело и вероятно ще се зашуми ефира, ако станат толкова много, по-реално би изглеждала цел от 5 клиента. Клиентските устройства са отново NS5 базирани, конфигурирани като station-wds. Смятам, че за да работи стабилно цялото това нещо е необходимо на клиентските устройства да се настрои bandwidth limit от около 1 Mbps DL и 512 Kbps UL, за да не може един клиент да изяде целият наличен лимит на NS5-цата, които не е повече от -15-20 Mbps.
За къде е приложимо това решение? За селски райони, разбира се, стига обаче да има възможност постановката да бъде монтирана на по-високо място с видимост на 360 градуса, иначе не би имало смисъл.

Ето връзките към техническата информация за по-любопитните:

Информация за монтажа
Site Survey

Реклами

За plamenpetkov
Strange person...

4 Responses to Nanostation 5 Cluster

 1. Stylius says:

  А нали имаше един Altai преди време? Какво стана с него? Неговата идея май пак беше такава, само че с 4 тръби, а не 5 NanoStation-a. А и бая мяташе. САмо дето не пробвахме няколко закачени потребителя.

 2. plamenpetkov says:

  Altai e на 2.4 и е едно устройство с 4 антени и отново покрива 360 градуса. При пряка видимост с лаптоп можеш да хванеш на около 200 метра от него, за сравнение с Nanostation 2 е долу горе същата ситуация.
  Една станция на Altai струва към 2000$, a 4 NS2, с които ще покриеш същия район струват около 600 лв. като освен това с тях ще имаш по-голям bandwidth към крайни клиенти.
  Общия на Алтая е 56 Mbps, което е мноооого грозно.

 3. Stylius says:

  Ясно защо толкова бързо се отказахме от него :).

 4. plamenpetkov says:

  Да, определено инвестицията в Altai не е оправдана, особено в селски райони, където ще покриеш 10-20 къщи максимум и скоростта, която ще предлагаш е доста, доста по-ниска от вече наложилата се.
  По-скоро става за район на Общежития, Университети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: