Технотест: типично по български

Фирма ТЕХНОТЕСТ е основана през 1963 г. с разпореждане № 260 на Министерски съвет. Регистрирана е като научно-изследователски и проектно-конструкторски институт по двигатели и автомобили към ДСО „Транспортно машиностроене“. Намира се стествено в София близо до летището.

По настоящем фирмата се занимава с голям обсег от дейности свързани с технически прегледи и изпитания на МПС-та. В моя случай, а и на доста други хора от ТЕХНОТЕСТ зависи дали закупеното от мен МПС внесено от USA ще бъде одобрено и ще може да бъде регистрирано в България за да се използва по предназначение. Таксите които плащаш са от 400 до не знам колко но видях и до 1000 да стигат зависи какво животно регистрираш 🙂 Имаше от Пикапи Ford, Toyota до разни чичковци с Corvette-и и други екстравагантни US бегачки.

Няма нищо лошо в цялата работа и като погледнеш първоначално всичко е Ок, минават се технически тестове на спирачки, светлини, мигачи, изгорели газове и т.н. После се минава оглед от комисия и тя издава документ удостоверение, че всичко е ок и можете да си регистрирате автомобила в КАТ.

Обаче тук някъде е и комичния момент, а именно: почти чисто нови автомобили от сорта на Honda Accord модел 2008, Toyota Tundra от 2007-ма, Ford F150 от 2006-та и т.н. не са изрядни. Именно на това станах свидетел и аз, опитвайки се да прекарам въпросния Ford F150. Неизправни са защото светлините не са по Европейския стандарт…… и от тук се почват ходенията по мъките. Трябва да се напасват или нагаждат някакви фарове за да отговарят на прословутия Евро стандарт (явно Американците са глупави и техните стандарти за фарове не струват), като специално за Honda-та това си е направо поръчване на Евро фарове примерно от ebay, смяна и срещу скромната сума от около 1000$ си готов за поредния опит да минеш теста… Tundra-та пък се накичи с нови фарове в близкия сервиз за не знам колко пари но поне 1000 за да мине. За Ford-а обаче се бяхме подготвили предвидливо със сложени фарове от Голф 2 вътре в големия фар, вместо неговите – пасват идеално 🙂
Всичко това се прави, минава се въпросния Технотест, регистрираме в КАТ возилото и после хоп – връщаме старите фарове и си къпим по пътищата… Ето това е типично по български…. Вземат се пари, губи се време на една камара хора, прави се всичко за парлама (е хайде, почти всичко) и давай……..

Отделно забравих да спомена, че се заяждат и за други глупости като например фабрично фолио на предните стъкла, което ги потъмнява леко… искаха да го махаме – е аджеба как се маха това нещо и за какво е въпроса?

Не Ви го пожелавам да се сблъсквате с подобна бюрокращина от Български произход… но ако все пак искате да си закупите US автомобил вероятно ще Ви се наложи.

Ех, мога да пожелая само Успех!

Реклами

За plamenpetkov
Strange person...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: